Free Search

Tuesday, December 18, 2007

Artikel ~ Raksaksa Laut Zaman Purba

Pada April 1977, pukat kapal nelayan Jepun Zuiyo Maru menarik naik sesuatu yang aneh dari dasar laut dekat New Zealand. Ianya adalah seekor haiwan laut misteri berukuran 14m panjang dan nampak seperti raksaksa laut zaman purba. Kelasi kapal menarik naik bangkai haiwan pelik itu dan mengambil beberapa keping gambar sebelum nakhoda kapal memerintahkan supaya bangkai itu dibuang kembali ke laut untuk mengelakkan ia dari mencemarkan tangkapan yang lain.

Selepas tiba ke Jepun, gambar yang diambil diteliti oleh Prof Tokio Shikama, seorang pengkaji haiwan purba Universiti Yokohama dan beliau mengistiharkan bahawa bangkai itu bukan dari sebarang spesis ikan atau mamalia yang diketahui. Malahan, beliau mengesyorkan bahawa ada persamaan antara bangkai itu dengan haiwan laut purba pleisiosaurus yang sepatutnya telah pupus lebihkurang 100 juta tahun yang lalu.

Beberapa kapal lain cuba mencari kembali bangkai tersebut tetapi tidak berhasil. Alangkah malangnya kerana satu bangkai haiwan yang telah pupus nilainya tidak terkira jika dibandingkan dengan tangkapan ikan bot yang terbabit.
Jika benar haiwan ini adalah raksaksa purba yang masih kekal sehingga baru-baru ini, maka ini bukti bahawa segala teknologi yang kita ada masih gagal membongkar segala yang ada di bumi ini, apatah lagi mengenai perkara-perkara ghaib yang nampaknya begitu mudah ditolak oleh manusia yang kononnya berpemikiran moden.

Thursday, December 13, 2007

Artikel ~ Misteri Hantu Kelabu RMS Queen Mary

KELIBAT misteri sering dilihat di ruang jalan antara bilik.

Kisah paranormal kapal seberat 60,000 tan lebih menggerunkan dikaitkan dengan kematian seorang anggota bomba pada 1966. KAPAL perang RMS Queen Mary pernah digelar Hantu Kelabu atau "The Grey Ghost" kerana ketika Perang Dunia Kedua, penyamaran dan risikan kerap kali dikaitkan dengan warna kelabu. RMS Queen Mary disifatkan antara kapal perang yang besar dan laju. Untuk sekali pelayaran, kapal itu boleh memuatkan 15,000 penumpang, Bagaimanapun, selepas perang tamat dan hampir 60 tahun berkhidmat, RMS Queen Mary masih dikenali sebagai Hantu Kelabu. Malah, ia bukan sekadar nama, sebaliknya terlalu banyak kisah paranormal dilaporkan berlaku dalam kapal itu. Antaranya, suara kanak-kanak menangis di bilik asuhan yang dulunya digunakan sebagai bilik santai kelas tiga. Selain itu, bunyi kocakan air di kolam renang kelas pertama yang tidak dikunjungi sesiapa. Juga kisah lelaki tinggi berpakaian serba hitam dan bayangan seorang wanita cantik yang mengganggu anak kapal pada lewat malam.

BILIK komunikasi RMS Queen Mary.

Kisah hantu di kapal RMS Queen Mary lebih menggerunkan apabila dikaitkan dengan kematian seorang anggota bomba muda, John Pedder, 18, pada 1966. Pedder dikatakan terbunuh ketika pintu di bilik enjin tiba-tiba terbuka dan menghentamnya. Dia mati di tempat kejadian dan hantunya yang dikatakan tidak tenteram sering berkeliaran dalam kapal itu.

RMS Queen Mary sebenarnya dibina ketika kehangatan Jerman melancarkan dua kapal perangnya, Bremen dan Europa. Britain yang tidak mahu ketinggalan dalam perlumbaan pembinaan kapal perang akhirnya mengarahkan Star Line membina sebuah kapal seberat 60,000 tan manakala sebuah lagi syarikat, Cunard membina satu lagi kapal seberat 75,000 tan. Kedua-duanya ketika itu masih belum diberi nama dan hanya dikenali sebagai No 552 dan No 534.

Akhirnya Raja George V bersetuju kapal itu dinamakan RMS Queen Mary, sempena nama isterinya, Mary walaupun pada awalnya Cunard ingin menamakannya Victoria. RMS Queen Mary dibina oleh dua syarikat, John Brown & Company Shipbuilding dan Engineering Shipyard yang berpangkalan di Clydebank, Scotland pada Disember 1930. Bagaimanapun, pembinaan itu terhenti pada Disember 1931 disebabkan kemelesetan ekonomi. Cunard kemudian memohon pinjaman Kerajaan British untuk menyiapkan No 534 dan pinjaman itu diluluskan untuk menyiapkan kapal berkenaan manakala bakinya digunakan menyiapkan kapal yang dikenali sebagai No 552. Kapal itu kemudian dinamakan Queen Elizabeth.

Ketika memberi pinjaman kepada Cunard, satu daripada terma pinjaman Kerajaan British menyebut Cunard mesti bergabung dengan White Star Line. Atas persetujuan, kedua-dua syarikat besar itu bergabung pada April 1934. Kerja menyiapkan RMS Queen Mary disambung semula dan akhirnya dilancarkan secara rasmi pada 26 September 1934. Bagaimanapun, reka bentuk RMS Queen Mary disifatkan sebagai sangat tradisional dan menerima kritikan hebat. Ia dikatakan versi baru yang lebih besar untuk satu lagi kapal perang era Perang Dunia Pertama yang juga dibina oleh Cunard. Malah, reka bentuk dalamannya yang diberi sentuhan “Art Deco” sangat konservatif berbanding kapal perang milik Perancis.

Bagaimanapun, RMS Queen Mary membuktikan semua kritikan itu salah, apabila ia menjadi kapal perang yang terbesar dan boleh mengangkut lebih banyak tentera berbanding kapal perang negara Eropah lain. Kapal itu juga muncul sebagai kapal perang terpantas. Ini terbukti apabila pada Ogos 1936, kapal itu memenangi anugerah untuk kapal terpantas, Blue Riband. Dalam Perang Dunia Kedua, RMS Queen Mary bukan saja berkhidmat untuk tentera British sebaliknya turut membawa kumpulan tentera Australia dan New Zealand ke United Kingdom. Oleh kerana saiz dan prestijnya, tentera musuh terutama Jerman ingin sekali melihat ia karam.

Malah, Adolf Hitler pernah menawarkan $250,000 kepada tenteranya jika berjaya menenggelamkan RMS Queen Mary. Selepas perang tamat, RMS Queen Mary akhirnya dijual bagi membolehkan Cunard menambah modal membina kapal baru. RMS Queen Mary ‘menamatkan’ perkhidmatannya pada 1967. Bagaimanapun reputasi Hantu Kelabu tidak berakhir begitu saja. Sepanjang 60 tahun berkhidmat, 49 kematian dilaporkan berlaku di situ. Justeru, RMS Queen Mary kerap kali dirujuk sebagai lokasi roh tidak tenteram berkumpul.

Atas tarikan dan reputasinya, pemilik baru menjadikan RMS Queen Mary sebagai tarikan pelancong. Malah, bukan lagi rahsia apabila dalam usaha menjadikan kapal itu lebih berhantu, beberapa kesan khas yang lebih dramatik dipasang di beberapa lokasi strategik antaranya bilik enjin. Menerusi lawatan yang dibuka setiap hari, pelancong boleh melakukan siasatan aktiviti paranormal peribadi. Pelancong juga digalakkan mendokumentasikan pengalaman itu. Ketika sambutan Halloween, RMS Queen Mary adalah lokasi berhantu paling popular menerusi aktiviti yang dinamakan “Queen Mary’s Shipwreck’ yang diadakan setiap tahun.

Disebabkan reputasinya, RMS Queen Mary kerap kali menjadi tarikan kumpulan paranormal untuk membuat penyelidikan. Malah, ia pernah dipaparkan dalam pelbagai rancangan televisyen seperti Ghost Hunters. Sebuah rancangan paranormal terbitan British, Most Haunted turut memaparkan misteri RMS Queen Mary. Tidak ketinggalan, siri paranormal terkenal 1998, X Files turut merakamkan satu episod mengenai kapal berkenaan.

FAKTA: RMS Queen Mary kerap kali menjadi lokasi penggambaran filem, siri televisyen dan iklan antaranya termasuk

# The Poseidon Adventure (1972).
# SOS Titanic (1979).

# Iklan kereta Toyota untuk versi Celica All-trac Turbo (1991)

# Tidal Wave: No Escape (1997).
# Pearl Harbor (2001).

# Fiona Apple "O' Sailor" (video).

# Rancangan paranormal Britain, Most Haunted (2005).
# Siri akhir rancangan bersiri Arrested Development (2006).
# National Lampoon's Dorm Daze 2 (2006).

Saturday, December 8, 2007

Video ~ Cermin Misteri

video
Macam mana tangan boleh tak nampak kat cermin tu ??? Adakah cermin tu sebuah tingkap atau betul-betul cermin ajaib ?

Monday, December 3, 2007

Video ~ Bayi Berwajah Ular

video
Rakaman di Hospital Makkah..

Ceritanya berlaku kat hospital Makkah. Ibu malang ini telah mempunyai 2 orang anak perempuan dan mengandungkan anak ketiganya yang menurut kata doctor anak itu juga seorang perempuan. Memandangkan ibu itu sudah mempunyai 2 anak perempuan jadi dia teringin pula anak lelaki. Oleh kerana doctor mengatakan anak yang dikandungnya adalah perempuan, dia merasa sedih dan setiap kali orang tanyakan kandungannya lelaki ke perempuan (semasa dia mengandung) dengan berseloroh dia menjawab dia mengandungkan anak ular (ada ke patut???).

Tiba hari yang ditentukan Allah untuk dia melahirkan bayi di dalam kandungannya itu, maka dia telah melahirkan anak yang menyerupai wajah ular. Harap2 bayi tersebut dapat diubati. Kesian melihatnya. Apa-apa pun semua yang berlaku ada kebaikannya.... Cuma Tuhan sahaja yang Maha Mengetahui setiap yang berlaku.

Subhanallah. Nauzubillah. ...

Thursday, November 29, 2007

Foto ~ Lembaga misteri di perpustakaan


Apa yang misteri pasal gambar kat atas tu?? Cuba tengok kat bulatan kaler merah. Kelihatan sesusuk lembaga hitam tengah bergerak mengundur di antara rak buku. Gambar ini di ambil di sebuah perpustakaan luar negara dalam tahun 2003. Apakah kelibat lembaga tersebut seorang manusia atau.....????

Thursday, November 22, 2007

Foto~Awek A, awek B dan.....

Gambar ni diambil kat Manila. Tengah awek dua orang tu berposing ada pulak kelibat makhluk dari alam lain tumpang sekaki. Agak-agak, gambar nih betul atau tak?? Maklumlah zaman sekarang macam-macam software yang boleh impose dan edit gambar. Komen sikit..

Tuesday, November 20, 2007

Cerita~Gangguan di dalam tandas

Seperti gadis-gadis lain yang dihantar oleh ibu bapa umtuk tinggal di asrama semasa bergelar pelajar, Lisa yang datang dari keluarga yang agak berada tidak mepercayai cerita cerita ganjil yang berlaku diasrama mereka. Selama kehidupannya dikawasan bandar, tidak pernah terlintas difikirannya tentang perkara perkara pelik yang berlaku akibat makhluk asing.

Kawasan sekolah yang terletak dipinggir bandar membuatkan lisa terpaksa menerima hakikat bahawa kedua ibu bapanya menghantarnya ke situ kerana ingin menghadiri ilmu agama yang dibekalkan oleh guru guru bertauliah agar dapat dijadikan panduan buat dirinya.

Penekanan didalm ilmu agama yang ada pada dirinya menyebabkan Liza sering terselamat apabila rakan rakannya diganggu oleh makhluk asing. "Pedinding diri perlu kuat," itulah kata kata ustaz yang sangat diingati.

Lisa sentiasa berhati hati. Segala pantang larang bagi mengelakkan diri dari diganggu makhluk halus seperti menjaga kebersihan dan tingkah laku apabila datang bulan, tidak berada dibawah pokok pokok besar dan bergurau senda sewaktu maghrib antara yang selalu dititikberatkan. Ramai jugak antara rakan rakannya yang telah terkena gangguan makhluk-makhluk tersebut terutama menjelang musin peperiksaan.

Apabila minggu peperiksaan, teriakan pelajar pelajar diasrama perempuan sering kedengaran kerana mereka mudah lemah semangat. Tambahan pula, pada waktu ini, mereka sering mentelaah hingga lewat malam dan masa banyak dihabiskan dengan membaca dan sedikit mengabaikan membaca al-quran dan amalan amalan sunat yang lain.

Pernah suatu malam, rakan baiknya Ina terdengar bunyi baldi yang diseret seperti gaya seseorang ingin membasuh kain pada pukul pagi. Kalau diikut pada fikiran yang waras, siapalah yang ingin mebasuh pakaian ketika orang lain sedang berselimut kesejukkan? Suara tangisan bayi menangis sudah lali dikalangan mereka. Begitu jugak bunyi seseorang sedang menarik kerusi seperti ingin mengubah kedudukan tempat. Boleh dikatakan setiap malam, pasti bunyi itu kedengaran. Penghuni penghuni asrama sudah tidak ambik pusing dengan bunyi itu.

"Asalkan dia tak kacau kita, kita jangan kacau dia. Dia pun makhluk Allah juga," kata kata itulah yang sering berlegar difikirannya.

Namun pada suatu hari, ketika rakan rakannya sudah masuk tidur, Lisa terasa ingin kebilik air kerana ingin membersihkan muka dan memberus gigi. Tandas yang terletak diluar dari kawasan bilik tidak menjadi masalah bagi lisa kerana ia sudah biasa dengan keadaan begitu.

Sedang dia memberus gigi, Lisa terasa bahunya dicuit seseorang. "Siapa pula yang hendak main cuit cuit pada waktu begini?" bisik Liza didalam hatinya. Cuitan mengusik itu membuatkan dadanya berombak kencang.

Walaupun hatinya ingin menoleh kebelakang, namun perasan takutnya tiba tiba datang. Lisa tetap meneruskan memeberus giginya tetapi hatinya tidak putus membacakan ayat ayat suci agar menjadi pelindung bagi dirinya. Liza tahu bahawa makhluk halus suka menggangu orang yang lemah semangat tambahan lagi benda benda tersebut adalah kerana kurangnya tawakal pada Allah. Cuitan gurauan itu berhenti apabila tidak ada tindak balas dari liza. Liza menarik nafas lega kerana terselamat dari terus mengikut rasa takut.

Sekembalinya dari tandas, Lisa terdengar suara rakannya sedang bergelak ketawa dari dalam bilik. Suara Fiza dan Nora jelas kedengaran di telinga. "Rasanya tadi mereka dah tidur,"bisik Lisa didalam hati. Mungkin mereka dah berpakat untuk belajar bersama, bisiknya didalam hati.

Apabila pintu bilik dibuka, semua rakan biliknya seramai lima orang itu lena diulit mimpi. Debaran tiba tiba mengundang kembali. Masih terngiang ngiang ditelinganya suara dua orang rakannya tadi bergurau senda.

"Benda ni tak putus asa untuk kacau aku," bisiknya didalam hati.

Mujur juga dia sempat mengambil wuduk semasa di tandas tadi. Jam menunjukkan hampir 3.30 pagi. Dengan perasan yang kembali reda, Lisa mencapai Al-quran buat penenang bagi dirinya. Bacaan ayat ayat suci yang dialaunkan mengurangkan debaran yang melanda dirinya. Pergantungan yang tinggi pada Allah menyebabkan Lisa terselamat pada malam itu. Tetapi, tidak mustahil makhluk tersebut akan mengganggunya lagi kerana kegagalannya pada malam itu.

Sumber~Naz's Website