Free Search

Saturday, November 15, 2008

Kisah Perangkap Tikus


Sepasang suami dan isteri petani pulang ke rumah setelah membeli barangan keperluan di pasar. Ketika mereka mengeluarkan barang yang dibeli, seekor tikus memerhatikan kedua suami isteri itu sambil hati kecilnya berkata "hmmm…makanan apa lagi yang dibawa mereka dari pasar??"

Ternyata yang dibeli oleh petani hari itu adalah sebuah perangkap tikus. Sang tikus naik panik bukan kepalang.

Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik, " Ada perangkap tikus di rumah….di rumah sekarang ada perangkap tikus…."

Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak, " Ada perangkap tikus !" .
Sang Ayam berkata, " Tuan Tikus ! Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku."

Sang Tikus lalu pergi menemui seekor Kambing sambil berteriak seperti tadi.
Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku pun turut bersimpati.. .tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku. "

Tikus lalu menemui Lembu. Namun ia mendapat jawapan sama.
" Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali. Tak kanlah sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus. "

Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui Ular. Sang ular berkata " Eleh engkau ni…Perangkap Tikus yang sekecil tak kan la nak membahayakan aku."

Akhirnya Sang Tikus kembali ke rumah dengan pasrah kerana mengetahui ia akan menghadapi bahaya seorang diri.

Suatu malam, pemilik rumah terbangun mendengar suara berdetak perangkap tikusnya berbunyi menandakan umpan sudah mengena. Ketika melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi mangsa. Ekor ular yang terperangkap membuat ular berbisa itu semakin ganas dan sempat mematuk isteri pemilik rumah.

Walaupun si Suami dapat membunuh ular berbisa tersebut, namun isterinya telah dipatuk oleh sang ular.

Si suami pun membawa isterinya ke rumah sakit. Setelah beberapa hari, isterinya dibenarkan pulang setelah kecederaan yang dialaminya semakin pulih, cuma demam sedikit.

Lalu isterinya minta dibuatkan sup cakar ayam oleh suaminya kerana percaya sup cakar ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir panjang si Suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk mengambil cakar untuk dibuat sup.

Beberapa hari kemudian demamnya tidak kunjung reda. Seorang teman menyarankan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya untuk mengambil hatinya.Masih juga isterinya tidak sembuh-sembuh dan akhirnya meninggal dunia. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.

Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya pada hari itu. Oleh kerana ramai tetamu yang datang menziarah, maka tak sampai hati pula dia tidak menjamu apa-apa.. Tanpa berfikir panjang dia pun segera menyembelih lembunya untuk memberi makan orang-orang yang berziarah.

Dari kejauhan…Sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan. Beberapa hari kemudian ia melihat Perangkap Tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi.

MORAL DI SEBALIK KISAH INI :

SUATU HARI….KETIKA ANDA MENDENGAR SESEORANG DALAM KESUSAHAN DAN MENGIRA ITU BUKAN URUSAN ANDA… FIKIRKANLAH SEKALI LAGI.

2 comments:

snowpink said...

pengajaran berguna..trime ksh...same2la kita ingatkan sesame kita..

Dak Baik said...

Tak beriman seseorang itu selagi mana dia tak mengasihi saudaranya sepertimana dia mengasihi diri sendiri